Steeds meer mensen naar het CBR: Hoe gevaarlijk rijgedrag je rijbewijs kan kosten

7 January 2025
Als je bezig bent met je rijbewijs, of het nou voor de auto, scooter of motor is, heb je vast wel eens van het CBR gehoord. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen klinkt misschien als een saai loket waar je alleen je theorie- en praktijkexamen doet. Maar wist je dat het CBR ook degene is die bepaalt of je überhaupt de weg op mag blijven? En steeds vaker grijpt het CBR in omdat mensen zich niet aan de regels houden. Vooral gevaarlijk rijgedrag zorgt ervoor dat steeds meer bestuurders op gesprek moeten komen. Hoe komt dat en wat kun jij doen om problemen te voorkomen? Lees verder!

Wat is gevaarlijk rijgedrag precies?
Gevaarlijk rijgedrag klinkt misschien als iets wat alleen anderen doen, maar in de praktijk kan iedereen er schuldig aan zijn. Denk aan dingen zoals:

•    Veel te hard rijden (we weten dat het verleidelijk is).
•    Door rood licht scheuren omdat je haast hebt.
•    Je telefoon checken tijdens het rijden (“Het is maar één appje!”).
•    Geen voorrang geven, bijvoorbeeld aan voetgangers of fietsers.
•    Asociaal gedrag zoals bumperkleven of snijden.

Veel van dit soort acties lijken op het moment misschien onschuldig, maar kunnen levensgevaarlijke situaties veroorzaken. Bovendien heeft de politie tegenwoordig meer manieren om je te pakken, zoals slimme camera’s en meldingen van andere weggebruikers. Als jij gepakt wordt, is de kans groot dat je een uitnodiging krijgt voor een speciale cursus bij het CBR, of erger: je mag opnieuw bewijzen dat je rijvaardig bent.



Natuurlijk is 123-theorie altijd up-to-date. Bij ons kun je deze nieuwe vraagvorm dus ook in de dagcursus theorie auto en in de online theorie cursus vinden, zodra ze definitief in het theorie examen auto worden opgenomen.
Waarom grijpt het CBR in?
De afgelopen jaren is er een flinke toename in het aantal mensen dat naar het CBR moet vanwege hun gedrag op de weg. Dit heeft verschillende redenen:
1.    Strengere regels: De overheid wil verkeersveiligheid verbeteren en dat betekent dat ze sneller ingrijpen bij gevaarlijk gedrag.
2.    Technologie: Zoals we al zeiden, slimme camera’s en apps zoals Flitsmeister maken het makkelijker om overtredingen te registreren.
3.    Social media en afleiding: Onze telefoons zijn niet meer weg te denken. Maar dat betekent ook dat mensen vaker worden betrapt op appen of scrollen achter het stuur.
Meer focus op jongere bestuurders: Jongeren tussen de 18 en 24 jaar maken relatief vaak ongelukken. Daarom houdt de politie hen extra in de gaten.
Als je wordt betrapt op gevaarlijk rijgedrag, kan dat dus direct gevolgen hebben voor jouw rijbewijs. Dit kan variëren van een verplichte cursus zoals de LEMA (Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) tot een volledige rijtest.

Hoe werkt een verplichte cursus bij het CBR?
Een van de meest voorkomende maatregelen die het CBR oplegt, is een educatieve cursus. Denk bijvoorbeeld aan:
•    EMG (Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer): Deze cursus is speciaal voor mensen die asociaal of gevaarlijk rijgedrag vertonen. Het doel? Leren hoe je veiliger kunt rijden.
•    LEMA of EMA: Deze cursussen zijn gericht op alcoholgebruik in het verkeer.
Deze cursussen kosten je niet alleen tijd (en geloof ons, het is niet één uurtje zitten en klaar), maar ook een flinke smak geld. En het vervelendste? Als je niet meewerkt, kan het CBR besluiten om je rijbewijs ongeldig te verklaren. Dat betekent dat je opnieuw examen moet doen en dus opnieuw je theorie examen moet aanvragen. .

Wat kun jij doen om problemen te voorkomen?
Gelukkig kun je een heleboel doen om ervoor te zorgen dat jij niet in de problemen komt met het CBR. Hier zijn een paar tips:
1.    Wees voorbereid met je theorie. Veel gevaarlijk rijgedrag begint met een gebrek aan kennis van de regels. Als jij niet precies weet wie er voorrang heeft of hoe hard je ergens mag rijden, maak je sneller fouten. Bij 123-theorie leren we je in één dag alle belangrijke regels, zodat jij niet alleen slaagt voor je theorie-examen, maar ook echt begrijpt hoe je veilig rijdt.
2.    Laat je telefoon met rust. We snappen dat het lastig is om je telefoon te negeren, maar dat ene berichtje kan wachten. Gebruik een houder of schakel je notificaties uit tijdens het rijden.
3.    Houd je aan de snelheid. Te hard rijden is een van de meest voorkomende oorzaken van ongelukken. Het lijkt misschien alsof je tijd wint, maar je brengt jezelf en anderen in gevaar. Plus: flitsboetes zijn echt niet goedkoop.
4.    Heb respect voor andere weggebruikers. Het verkeer is een samenspel. Fietsers, voetgangers, automobilisten – iedereen moet zich veilig voelen op de weg. Gedraag je dus niet asociaal en wees geduldig.
5.    Alcohol en verkeer? Niet doen! Dit lijkt een open deur, maar toch gaat het hier vaak mis. Zelfs één drankje kan al invloed hebben op je rijvaardigheid. Kies voor een BOB of laat je ophalen als je hebt gedronken.

Het goede nieuws: Je kunt het voorkomen
Het is misschien een beetje schrikken dat het CBR zo streng is geworden, maar het goede nieuws is dat jij de controle hebt over jouw gedrag. Door je goed voor te bereiden op je auto theoriecursus  van 123-theorie en bewust te zijn van de regels, zorg je ervoor dat jij veilig de weg op gaat. Geen boetes, geen stress en geen gedoe met het CBR.
Wil jij zeker weten dat je slaagt voor je theorie-examen en goed voorbereid bent op de weg? Meld je dan aan voor een van onze snelle en effectieve cursussen. Samen maken we van jou een veilige bestuurder die zonder zorgen de weg op kan.
Stay safe en succes met je rijbewijs!

Wil je snel je theorie examen halen?

Schrijf je dan in voor onze theorie in 1 dag of voor onze online theorie. Wij zorgen dat jij snel geslaagd bent en je praktijkexamen kan inplannen.
crossmenu